آیا ماساژ پوست سر باعث افزایش رشد موها می‌شود؟

ماساژ سر

ماساژ پوست سر علاوه بر احساس فوق‌العاده‌ای که ایجاد می‌کند، می‌تواند فوایدی مانند کاهش استرس و افزایش رشد موها را به همراه داشته باشد. شما می‌توانید ماساژ پوست سر را در خانه انجام دهید یا به یک متخصص برای این کار مراجعه کنید.

در این مقاله درباره فواید ماساژ پوست سر، روش انجام آن در خانه و عوارض احتمالی آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

ماساژ پوست سر چیست؟

اگر می‌خواهید از یک روش طبیعی برای ایجاد آرامش و بهبود سلامت پوست سرتان بهره بگیرید، ماساژ پوست سر یکی از بهترین گزینه‌ها است. ماساژ پوست سر شامل انجام حرکات و وارد آوردن فشارهایی است که موجب بهبود جریان خون در پوست سر می‌شود.

علی‌رغم مطالعات اندک درباره تاثیر ماساژ پوست سر در بهبود وضعیت موها، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد این روش می‌تواند فوایدی مانند کمک به رشد مو و کاهش استرس به همراه داشته باشد. ماساژ پوست سر علاوه بر نتایج فوری، با تداوم برای مدت طولانی اثرات بلند مدت هم خواهد داشت.

فواید ماساژ پوست سر

ماساژ پوست سر

اولین فایده ماساژ پوست سر، احساس آرامش ناشی از آن است. اگرچه مطالعات زیادی روی این روش انجام نشده است اما شواهدی وجود دارد که ماساژ پوست سر می‌تواند فواید زیر را هم در پی داشته باشد:

تقویت رشد مو

نتایج دو مطالعه کوچک نشان می‌دهد ممکن است ارتباطی بین ماساژ پوست سر و الگوهای رشد مو وجود داشته باشد.

در یک مطالعه، ضخامت موی سر ۹ مرد پس از دریافت ۴ دقیقه ماساژ پوست سر یک بار در روز برای ۲۴ روز افزایش یافت. محققان به این نتیجه رسیدند که فشار مکانیکی روی سلول‌های فولیکول مو باعث تحریک آن و تولید موی ضخیم تر می‌شود.

در مطالعه دوم این نتایج پس از بررسی پاسخ ۳۴۰ شرکت‌کننده مبتلا به ریزش موی ارثی (آلوپسی آندروژنیک) تایید شد. شرکت‌کنندگان در این مطالعه دو ماساژ پوست سر ۲۰ دقیقه‌ای در روز برای ۶ ماه دریافت کرده بودند. حدود ۶۹ درصد این افراد بهبود رشد مجدد مو را گزارش کردند.

کاهش هورمون استرس

ماساژ پوست سر می‌تواند باعث کاهش فشار خون و هورمون‌های استرس شود. مطالعه‌ای روی ۳۴ کارمند خانم که ۱۰ دقیقه ماساژ پوست سر را دو بار در روز دریافت کرده بودند، نتایج مثبتی روی هورمون‌های استرس (نور‌اپی‌نفرین و کورتیزول)، فشار خون و ضربان قلب نشان داد.

تسکین سردردهای میگرنی

سردردهای میگرنی باعث بروز درد قابل توجهی در ناحیه سر و صورت می‌شوند و معمولا همراه با آن فرد عوارضی مانند تهوع، استفراغ و حساسیت به نور را نیز تجربه می‌کند. در یک مطالعه کوچک، ماساژ پوست سر در کنار ماساژ سایر نواحی بدن باعث بهبود برخی از علائم میگرن در شرکت‌کنندگان شد.

تسکین سردردهای تنشی

سردردهای تنشی با درد و احساس فشار در سر همراه هستند. طبق اعلام انجمن ماساژ درمانی امریکا، ماساژ پوست سر می‌تواند به کاهش احساس درد، تنش، شدت و مدت این نوع سردرد کمک کند.

روش انجام ماساژ پوست سر در خانه

اگرچه یک روش مشخص برای ماساژ پوست سر وجود ندارد، اما شما باید همیشه از فشار ملایم تا متوسط انگشتان برای انجام این کار استفاده کنید. روش‌های مختلفی برای ماساژ پوست سر در خانه وجود دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

ماساژ پوست سر سنتی

برای ماساژ پوست سر به روش سنتی، شما می‌توانید از تکنیک زیر استفاده کنید:

  1. نوک انگشتان را بالای سر و نوک انگشتان شست را در دو طرف سرتان قرار دهید.
  2. دستانتان را با فشار متوسط و حرکات دایره‌ای روی پوست سر حرکت دهید.
  3. برای بیشترین احساس آرامش بهتر است همه نواحی سر را ماساژ دهید.

ماساژ هنگام شستن موها

ماساژ کف سر در حمام

بعضی افراد ترجیح می‌دهند پوست سرشان را در هنگام استحمام ماساژ بدهند. در این شرایط موها خیس هستند و می‌توان از شامپو یا نرم‌کننده برای روان شدن حرکت انگشتان روی پوست سر استفاده کرد. در این حالت از تکنیک مشابه روش سنتی (فشار متوسط همراه با حرکات دایره‌ای) استفاده می‌شود.

چگونه ماساژ پوست سر باعث رویش مجدد مو می‌شود؟

شواهد علمی موجود نشان می‌دهد ماساژ منظم پوست سر از سه مسیر زیر می‌تواند باعث بهبود رشد مو و کمک به رویش مجدد موها شود:

بهبود جریان خون پوست سر

با انجام ماساژ، شما به صورت دستی، پوست سر و عروق خونی کوچک موجود در آن را تحریک می‌کنید. این کار می‌تواند به بهبود جریان خون در فولیکول‌های مو کمک کند. درمان‌های ضد ریزش موی پرطرفدار مانند ماینوکسیدیل نیز به همین روش عمل می‌کنند و باعث می‌شوند مواد غذایی و اکسیژن بیشتری به ریشه موها برسد. این کار به تکثیر موهای سالم کمک می‌کند و موها را برای مدت طولانی‌تری در مرحله رشد نگه می‌دارد.

فعال شدن ژن‌های رشد مو با کشش پوست سر

محققان در یک مطالعه به این نتیجه رسیدند که کشش مکانیکی پوست سر در اثر ماساژ می‌تواند باعث فعال‌شدن برخی ژن‌ها و کانال‌های پتاسیمی دخیل در چرخه تولید مو شود. این موضوع باعث می‌شود مو با سرعت بیشتری وارد فاز رشد شود و برای مدت بیشتری در این مرحله باقی بماند.

این احتمال وجود دارد که در چند ماه ابتدایی ماساژ منظم پوست سر، افزایش ریزش موها مشاهده شود. دلیل این موضوع معمولا این است که فشار ناشی از ماساژ باعث می‌شود موهایی که در مرحله ریزش بوده‌اند، از پوست سر جدا شوند. اما جای نگرانی وجود ندارد چون آن‌ها مجددا رشد خواهند کرد.

پیشگیری از ریزش موی ناشی از استرس

احساس آرامش ناشی از ماساژ پوست سر می‌تواند باعث کاهش سطح فشار فیزیولوژیک و پاسخ‌های جسمی مرتبط با آن شود. در نتیجه ریزش موی ناشی از استرس و اضطراب کاهش خواهد یافت و حتی ممکن است به رویش مجدد موهایی که در اثر استرس دچار ریزش شده‌اند نیز کمک کند.

عوارض احتمالی ماساژ پوست سر

احتمال بروز عوارض نامطلوب در اثر انواع ماساژ بسیار کم است. با این وجود، توجه به این نکته مهم است که محققانی که افزایش ضخامت موها پس از ۲۴ هفته ماساژ پوست را گزارش کردند، افزایش موقت در ریزش مو طی ۱۲ هفته اول درمان را نیز گزارش کرده بودند.

معمولا عوارض جزئی ناشی از ماساژ پوست سر در اثر استفاده از تکنیک‌های نامناسب یا ابزارهای بی‌کیفیت ایجاد می‌شوند مانند:

  • حساسیت به لمس موضعی پوست سر
  • خراش یا بریدگی اتفاقی پوست سر
  • کبودی در اثر استفاده از ابزارهای سخت
  • عفونت‌های باکتریایی ناشی از ابزارهای ماساژ غیربهداشتی
  • شکستگی مو

ابزارها و برس‌های ماساژ پوست سر

ماساژ کف سر با ابزار مخصوص

روش دیگر ماساژ پوست سر، استفاده از ابزارها یا برس‌های مخصوص این کار است. ماساژور پوست سر ابزاری است که دندانه‌های نرم یا برآمدگی‌های کوچکی دارد که هنگام شستشو روی پوست سر کشیده می‌شوند. ماساژ ملایم به تحریک جریان خون، کف کردن شامپو، جذب شدن نرم‌کننده و شل کردن پوسته‌ها کمک می‌کند.

ابزارهای مختلفی برای ماساژ پوست سر وجود دارد که برخی از آن‌ها برقی هستند و برخی به صورت دستی کار می‌کنند. بهترین ماساژورهای پوست سر برای رشد مو از ارتعاش و نور قرمز برای دست یابی به بیشترین تاثیر استفاده می‌کنند.

ماساژ پوست سر با اسانس‌های روغنی

ماساژ پوست سر یک فعالیت آرام‌بخش است که می‌تواند با استفاده از اسانس‌های روغنی تقویت شود. برخی از اسانس‌های روغنی که در مطالعات اثرات مثبتی بر رشد مجدد موها نشان داده‌اند، عبارت‌اند از:

  • روغن رزماری: استفاده از این روغن برای افزایش حجم موها در افراد مبتلا به ریزش موی ارثی نتایج قابل مقایسه‌ای با ماینوکسیدیل داشته است.
  • روغن نعنافلفلی: این روغن حاوی منتول است که می‌تواند باعث تسکین خارش و التهاب پوست سر شود و به کاهش درماتیت سبورئیک هم کمک کند.
  • روغن سیاه دانه: این روغن به تنظیم چرخه طبیعی رشد مو کمک می‌کند، می‌تواند تلوژن افلوویوم (ریزش موی ناگهانی در اثر استرس یا آسیب‌های شدید جسمی و عاطفی) را مهار کند و موها را برای مدت طولانی‌تری در مرحله رشد نگه دارد.
  • روغن اسطوخودوس: این روغن اثر تسکین‌دهنده و آرام‌بخش دارد و می‌تواند از ریزش موی ناشی از استرس پیشگیری کند.

توجه به این نکته مهم است که استفاده از اسانس روغنی رقیق‌نشده به صورت مستقیم روی پوست توصیه نمی‌شود چون امکان تحریک پوست وجود دارد. اسانس‌های روغنی معمولا با استفاده از روغن‌های حامل نظیر روغن جوجوبا و روغن نارگیل، شامپوها یا نرم‌کننده‌ها رقیق می‌شوند.

ماساژ پوست سر برای رشد مو باید چقدر طول بکشد؟

مطالعاتی که تاکنون انجام شده است نشان می‌دهند بیشترین اثربخشی ماساژ پوست سر برای رشد مو با انجام آن برای مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه در روز به دست می‌آید. با این وجود، مطالعات بیشتری برای تعیین مدت زمان بهینه لازم برای هر بار ماساژ پوست سر مورد نیاز است.

بنابراین اگر بتوانید روزانه ۱۰ دقیقه برای ماساژ پوست سرتان اختصاص دهید، تاثیر بسیار خوبی روی سلامت موها و آرامش ذهنی خواهد داشت. بهتر است ماساژ پوست سر بیشتر از ۳۰ دقیقه طول نکشد چون ممکن است باعث حساسیت پوست سر به لمس یا آسیب آن شود.

ملاحظات مربوط به ماساژ پوست سر

گرچه ماساژ پوست سر یا انواع دیگر ماساژ ممکن است برای برخی بیماری‌ها مفید باشد اما این روش نباید به عنوان جایگزین درمان‌های پزشکی استفاده شود. تشخیص دقیق بیماری‌هایی مانند سردرد تنشی، ریزش مو یا استرس بهترین راه برای درمان آن‌هاست. براساس نوع بیماری، می‌توان از ماساژ پوست سر به عنوان یک درمان تکمیلی مفید در کنار سایر برنامه‌های درمانی استفاده کرد. با اینکه شما می‌توانید ماساژ پوست سر را در خانه انجام دهید اما یک متخصص ماساژ حرفه‌ای می‌تواند این کار را موثرتر انجام دهد.

در صورت ابتلا به بیماری‌های مزمن مثل سرطان یا صرع، پیش از انجام منظم ماساژ پوست سر با پزشک  مشورت کنید. برای پیشگیری از آسیب بیشتر، تشخیص یا رفع بیماری‌های مربوط به پوست سر ذیل باید پیش از شروع ماساژ پوست سر، انجام شود:

  • برآمدگی‌ها یا توده‌های ناشناخته روی پوست سر
  • بریدگی، ساییدگی یا سایر اسیب‌های پوستی روی پوست سر
  • درد یا التهاب با علت نامشخص در ناحیه پوست سر
  • آفتاب سوختگی پوست سر

کلام پایانی

ماساژ پوست سر می‌تواند یک افزودنی ارزشمند به روتین سلامتی شما باشد. این کار می‌تواند بسیار آرامش بخش و تسکین‌دهنده باشد چون باعث افزایش جریان خون به پوست سر می‌شود. ماساژ پوست سر می‌تواند فواید دیگری مانند کاهش استرس، درمان سردرد و بهبود رشد مو را نیز داشته باشد.

احتمال بروز عارضه در اثر ماساژ پوست سر برای اغلب افراد بسیار کم است. با این وجود، از این روش نباید به عنوان جایگزین تشخیص و درمان هرگونه بیماری مثل توده‌ها و برآمدگی‌های پوست سر یا درد استفاده کرد. علاوه بر این در صورت ابتلا به بیماری مزمن بهتر است پیش از انجام ماساژ پوست سر به صورت منظم، با پزشک مشورت کنید.

دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید!

تجربه و دیدگاه شما درباره این مقاله و موضوع ماساژ پوست سر، برای ما مهم است. لطفا در بخش دیدگاه‌ها تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

امتیاز شما به این مقاله
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

محصولات مراقبت از مو بیونیج​